Gevlekte Gerbils en schimmels
Home » Fokplan en Fokdoel

Fokplan en Fokdoel


Fokdoel
Ons voornaamste fokdoel is om genetisch gezonde Gerbils met een zachtaardig karakter te fokken. Wanneer dit doel vervult is, gaan we kijken naar kleur en bevlekking. Wij streven ernaar om mooi gevlekte zwart, burmees, en siamees gerbils te fokken. Hierbij zullen we ook andere kleuren erbij fokken welke toevallig ook in de genen vallen. Zo zullen er waarschijnlijk veel andere kleuren in cp, lcp of verlichte vorm beschikbaar zijn. Qua bevlekking hopen wij uiteindelijk op z'n minst een mooie mottled lijn op te zetten. Hierbij proberen we het voortbestaan van de canadian white spot ook te kunnen stimuleren. Een wat geringere bevlekking welke desondanks ook erg mooi is. Zo is er meer van de dekkleur te zien dan bij de andere patronen.

Wij zijn een fokkerij met een erg strikt anti inteelt beleidt. Wij zullen nooit inteelt gebruiken om een specifieke bouw, of vlekkenpatroon te behouden. De enige uitzondering welke we hier op maken is wanneer een kleur genetisch dreigt uit te sterven. In dit geval zullen wij zo weinig mogelijk inteelt gebruiken, en altijd zoveel mogelijk vers bloed in te voegen.

Naast ons vlekkendoel zijn we aan de zijlijn bezig met het in leven houden van de kleur schimmel. Het gen efef, wat dit veroorzaakt, dreigt uit te sterven. Het is zeer moeilijk om aan onverwante dieren te komen. Niet alleen in Nederland, maar ook in het Buitenland. Wij willen de kleur behouden van uitsterven en vragen hierbij de hulp aan andere fokkers. Binnen enkele maanden zal ik in staat zijn om onverwante eef x eef koppels uit te kunnen leveren. Des te meer verschillende fokkers er mee doen, des te minder inteelt er uiteindelijk gebruikt zal worden. Naast gewone schimmels zullen we ook roodoog schimmels gaan fokken. Uiteindelijk zullen ook zilverschimmels en eventueel gevlekte schimmels in het plan opgenomen worden. Maar het belangrijkste is en blijft om het efef te behouden, in welke vorm dan ook. Dat deze lijn niet op de voorgrond van onze fokkerij staat, betekend niet dat we minder zorg hebben besteedt aan de lijn. Sterker nog, het overgrote deel van de tijd die we in de fokkerij steken gaat aan de schimmels gepaard. D.m.v. emails, telefoneren, en enorm veel uren spitten op het internet naar nieuwe schimmels. Uiteindelijk hopen we ons  bestand schimmels terug te kunnen bouwen en ons volledig te kunnen richten op de vlekken. Echter zullen we dit niet doen, totdat de schimmel weer stevig verspreidt is in Europa, en daarbuiten.

Wij zullen in de toekomst voor beiden lijnen gaan importeren uit het buitenland. Wij richten ons vooral op Amerika aangezien er daar zo goed als geen bloed van in Nederland te vinden is. Echter sluiten wij Europese landen niet uit. Gerbils exporteren naar het buitenland zal in overleg ook mogelijk zijn. 

Het fokplan zal door het jaar heen constant aangepast worden. Houdt het dus scherp in de gaten.
Als alles goed gaat en de pups goed verkopen dan plannen we ook tripjes naar het buitenland. Ook willen we erg graag nieuwe (grotere) aquaria laten bouwen. Dit zijn echter zeer lange termijn plannen.

Fokplan 2, september 2011
Momenteel zitten er alweer heel wat nieuwe koppels bij elkaar (zie onder fokkoppels). Voor het gemak hebben we besloten de gevlekte lijn (wat er nog van over was..) en de schimmellijn door elkaar heen te gooien. O.a. omdat blijkt dat een van de gevlekte dieren/koppels zoiezo eef en misschien zelfs efef pups heeft gegeven.

Uit deze koppels kunnen we véél verschillende kleuren krijgen waaronder onze hoofdkleuren zwart, burmees, schimmel en roodoog schimmel. Alles ook in gevlekte variant.

Eind 2011/begin 2012 zullen we ook de haarvariant rex invoeren in de fokkerij! Rex schimmeldragers zullen beschikbaar zijn en eind 2012 wil ik zoiezo wat schimmel rexjes hebben zitten. Ook zullen er andere kleuren beschikbaar zijn.

We zetten ons doel voort om gg te introduceren. We hebben hoogstwaarschijnlijk toch meer gg in de fokkerij dan we verwacht hadden, alleen is dit nog niet te bevestigen dmv duidelijk kleuren zoals zilveragouti en donkersepia. Dit doel willen we eind 2012 zeker bereikt hebben.

De gevlekte lijn raakt nu echt even op de achtergrond omdat ik de ruimte met de schimmels nodig heb. Ik probeer wel minimaal 1 CWS en 1 gekraagd dier te blijven fokken. Gelukkig is het gevlekte gen dominant en heb ik dus niet meer nodig om de lijnen voort te zetten. Het is erg snel weer sterk te fokken dmv het invoeren van nieuwe dieren.

Met de schimmels zullen we steeds meer gaan selecteren op kleur. Voor schimmeldragers hebben we het liefste Eef dieren. Wanneer we dan schimmeldrager x schimmeldrager of schimmel x schimmeldrager doen weten we zeker dat alle ee dieren (pups met extremiteiten) schimmels zijn. Bovendien geeft dat wat meer kleurverscheidenheid in de fokkerij wat de verkoop ten goede komt. Aangezien dit een doorlopend doel zal zijn hebben we hier geen 'tijdlimiet' op gezet.

Een voorzichtig plan word getrokken om meer dieren uit Polen te halen. O.a. mijn eigen schimmellijn van enkele jaren terug zit daar en als er nog wat meer generaties onverwante dieren inzitten aan beide kanten, zou het erg goed uitkomen om dieren uit te wisselen.
Jammer genoeg spelen financiën hierbij ook een rol, dus binnen enkele maanden verwacht ik nog niet dieren te hebben uit Polen. Wellicht halverwege/eind 2012.

 

Fokplan 1, eind 2010
Eind 2011 hopen wij pups bij elkaar te zetten waardoor we begin 2012 zoiezo zwart, burmees, siamees, schimmel en roodoog schimmel zullen kunnen gaan verkopen. Deze varianten zullen ook gevlekt kunnen komen. Welk patroon deze gevlekte varianten zullen hebben is nog even afwachten daar er nog 0 pups geboren zijn. Als 'bijkleuren' zullen we waarschijnlijk ook cp en/of lcp agouti, algerijn, en nootmuskaat kunnen krijgen. En uiteraard ook weer gevlekt. 
Dit fokdoel is behaald 

 

Mits er genoeg ruimte in de fokkerij is, willen we ook heel graag gg invoeren zodat we wat zilverkleuren kunnen gaan fokken. Dit kan echter ook voor eind 2012 gaan worden aangezien we gelimiteerd ruimte hebben op het moment.
Dit fokdoel is nog niet gelukt, echter hebben we hier nog meer tijd (eind 2012) voor in gepland dus is nog ruim haalbaar.